6 tips om perslucht lekkages te voorkomen

18-12-2013


Elke lekkende koppeling kost u een euro per dag. Voor een gemiddelde werkplaats
zomaar 2000 euro per jaar. Zonde van het geld!


Oorzaak van de meeste lekkages is een slechte of beschadigde insteeknippel in de snelkoppeling. Hiermee wordt de afdichting in de snelkoppeling beschadigd. Ook een combinatie van slangpilaar, slang en slangklem met verkeerde maatvoeringen kan een oorzaak zijn, net zoals uitgeharde slangen met craquelé.

Wij geven u 6 tips om perslucht lekkages te voorkomen en zo geld te besparen:

Tip 1: Gebruik geharde insteeknippels
Oorzaak van de meeste lekkages is een slechte (niet rond, braam, gedeukt) insteeknippel in de snelkoppeling. Hiermee wordt de afdichting in de snelkoppeling beschadigd.

Tip 2: Bestel de goede artikelen 
Vaak wordt er niet zo nauw gekeken naar de combinatie slangpilaar, slang en slangklem. Wanneer de maatvoering goed op elkaar is afgestemd lekt het gegarandeerd niet.

Tip 3: Kijk kritisch naar uw persluchtaccessoires
Vervang de slangen op tijd. Uitgeharde slangen met craquelé vormen een groot gevaar. U verkoopt uw klant toch ook een nieuwe band wanneer u zo'n barstig exemplaar om zijn velg ziet zitten?

Tip 4: Stap over op het euro-profiel
Door om te bouwen naar het euro-profiel (grotere inwendige diameter dan het orion-profiel) krijgt u een debiet van 2000 liter/minuut. In de praktijk betekent dat minder drukverlies en meer rendement.

Tip 5: Gebruik veiligheidskoppelingen en slangbreukbeveiligers
Veiligheid in de werkplaats is erg belangrijk. U bent zelf aansprakelijk voor letsel door wegschietende of slaande slangen. Deze risico's zijn te vermijden met veiligheidskoppelingen en slangbreukbeveiligers (een zekering voor luchtleidingen die de luchtstroom direct stopt wanneer de hoeveelheid afgenomen lucht een bepaalde waarde overschrijdt). De laatstgenoemde zijn onder de namen Air-Fuse en Hose-Guard bij de vakhandel verkrijgbaar.

Tip 6: Gebruik de nachtstand van de veiligheidskoppeling
De laatste tip is het schadeloos maken van lekkend persluchtgereedschap. Sissend gereedschap hoort eigenlijk in de container, maar we zijn zuinig. Zorg dan in ieder geval dat het gereedschap niet blijvend  is aangesloten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de "nachtstand" die u op alle veiligheidskoppelingen met drukknop vindt. De drukknop slechts 1 keer indrukken en veilig naar huis. De koppeling laat nu geen lucht meer door naar het gereedschap, toch blijft de insteeknippel op zijn plaats in de koppeling zitten.

Voor concrete tips over persluchtbesparing in uw bedrijf en informatie over persluchtaccessoires kunt u altijd contact met ons opnemen via 0180 - 33 12 00. 

 

Deze website gebruikt cookies voor het bijhouden van anonieme bezoekersstatistieken. Akkoord Meer informatie